Mit nyerhetünk a termékéletút-kezeléssel?

KeyResultServices- termékéletút
[reading_time]
[reading_time]

A termékéletút-kezelés, vagy más néven Product Lifecycle Management (PLM), a termék életciklusának teljes spektrumát lefedi, a tervezéstől, a gyártáson, az értékesítésen át, a termék visszahívásáig és újrahasznosításáig. Üzleti szempontból azért hasznos beépíteni a szervezet életébe a PLM-et, mert mérhetőséget biztosít, ezáltal a döntéstámogatáshoz is hozzájárul. Nem utolsó sorban pedig költség takarítható meg vele az adott termék teljes életciklusa alatt. Hogy hogyan?

Termékéletút tervezés és kezelés előnyei

Németh Péter (CAD-Terv Mérnöki Kft.) előadásában azt mondja: a PLM megoldások célja, hogy hatékony válaszokat adjon a következő problémákra: költség, idő, minőség, piaci igények, innováció.

  1. Költségcsökkentés: a már meglévő termékekről korábban gyűjtött adatokkal hatékonyan lehet csökkenteni a költségeket az új termék tervezési fázisától kezdve. Többek között a korábban vétett hibák elkerülésével, szabályok felállításával és betartásával.
  2. Időgazdálkodás: a már meglévő minták újrafelhasználásával a termék piacra kerülési idejét nagyban lehet rövidíteni, ezáltal már hamarabb elkezd termelni.
  3. Minőség: mára már vevői elvárás a minőség és a magas hozzáadott érték, ezt a termék tervezésétől kezdve érdemes figyelembe venni, hogy ne később, sokkal nagyobb költségen kelljen beavatkozni.
  4. Piaci igények: a cégeknek a piaci elvárásokra és változásokra minél gyorsabban kell tudniuk reagálni a versenyben maradásért.
  5. Innováció: az eléréséhez biztosítani kell a termékadatok minél hatékonyabb elérését és az együttműködés elősegítését az összes felhasználó között.

PLM a gyakorlatban

A termékéletút-kezelés egy hosszú és magas fokú szervezettséget igénylő folyamat, de ezek révén képes stabilitást és kiszámíthatóságot teremteni. A PLM megoldások támogatják a termékadat és információkezelést, a dokumentumkezelést, segít a termékverziók követésében. A szervezet különböző egységei között támogatja az együttműködést, a döntéshozatalt és a projektmenedzsmentet. Az egyes folyamatok leképezése egyszerűbb, akár csak az integráció és a vizualizáció.

Termékéletút-kezelés lépésről lépésre
Termékéletút-kezelés lépésről lépésre

PLM rendszerek a jövőben

Product Lifecycle Management is egy üzletág és termékek halmaza, ezért ugyanúgy folyamatosan fejlődik, mint minden más. Ezért e rendszerek esetében is egyre több fejlesztést tesznek az együttműködő csoportmunka támogatására, ami lehetővé teszi a földrajzi elhelyezkedéstől független feladatmegosztást, ezzel lehetőséget biztosítva a folyamatok további optimalizálására. Nem egy nemzetközi cég használja már ezt ki. A prototípusok pedig átkerülnek a digitális térbe, ahol a megépítési költségek nélkül lemodellezhető a működésük.

Ha kérdése maradt, döntéstámogató rendszert vezetne be cégébe kérje ingyenes konzultációnkat.

Borítókép: © rawpixel, 123RF Free Images

Megosztom ezt a bejegyzést!

További népszerű bejegyzések

Elérhetőségeink:

Scroll to Top