A Föld internetkábelhálózatának átrajzolására készülnek a Far North Fiber projekttel

KeyResultServices- Far North Fiber
[reading_time]
[reading_time]

A zsugorodó sarkvidéki jég jelenségét kihasználva egy maroknyi tudós és szakember újrarajzolni készül a Föld internetkábel-kapcsolati térképét. A Far North Fiber projekt és a finnországi Cinia vállalat célja, hogy egy 14 500 kilométeres tengeralatti kábellel összekössék Európát Ázsiával. Ezzel egy kevésbé sebezhető területre lehetne átterelni az internetes adatforgalom egy részét a Balti- és a Vörös-tengerről.

Veszélyben az internet

A Vörös-tenger mélyén húzódó adatkábeleket a március elején vágták el, miután a jemeni kormány figyelmeztetett az Irán által támogatott húszi lázadók támadásaira. Ez az akció rávilágított arra, hogy mennyire sérülékeny ezen a területen a világ, mivel az Európa-Ázsia adatforgalom több mint 90 százaléka a vörös-tengeri útvonalon halad át.

KeyResultServices- Far North Fiber projekt vs Yemeni-Coast-Cables
A Vörös-tenger kulcsfontosságú tenger alatti internetkábel hálózata, Forrás: © 2024 TeleGeography

A balti-tengeri gáz- és távközlési vezetékek tavaly sérültek meg.

A Far North Fiber projekt a tervek szerint közvetlenül összeköti majd Európát Japánnal az Északi-sarkvidéken található Északnyugati átjárón keresztül. Japán-Alaszka-Kanada-Norvégia-Finnország-Írország mind összeköttetésbe kerülnének.

Ez elképzelhetetlen lett volna néhány évvel ezelőttig, amikor egy vastag, többéves jégréteg lehetetlenné tette a hajózást. De mára az Északi-sarkvidék azonban aggasztó ütemben melegszik az éghajlatváltozással, közel négyszer gyorsabban, mint a világ többi része. A tengeri jég évtizedenként közel 13 százalékkal zsugorodik.

A mostani körülmények között viszont nyáron, amikor kellően visszahúzódik a jég hajózható a térség. A FNF résztvevői szerint elegendő idő lesz a kábelek lefektetésére. Ahogy az idő visszahűl úgy pedig a megvastagodó jét természetes védvonalat biztosít majd az internet-kábeleknek az év nagy részében.

Többekben felmerült a kétség, hogy így, ha mégis megsérül a vezeték, mondjuk egy úszó jéghegy vágja át (a kanadai kábellel már megtörtént) meg kell majd várni a javítással a jó időt. Az esetleges veszélyforrások kiküszöbölésére úgy tervezik a kábelt, hogy hiba esetén át tudják irányítani a forgalmat.

Nem lesz olcsó

A Far North Fiber (FNF) projekt költségét egy milliárd euróra tervezik. Ezzel szemben az Atlanti-óceánt átszelő kábel körülbelül 250 millió euróba kerülne, mondta Alan Mauldin, a TeleGeography washingtoni székhelyű tanácsadó cég kutatási igazgatója. Egy kábel lefektetése a Csendes-óceánon körülbelül 320 millió eurót tehet ki.

Az Európai Unió is támogatja a projektet, mintegy 23 millió eurót fektet a bele a CEF Digital keretében, amely a blokkon belüli összekapcsoltságot támogató fő pénzügyi eszköz. Mind e mellett az Európai Bizottság nemrégiben felszólította az EU kormányait, hogy jobban biztosítsák víz alatti hálózataikat, és új kábelprojekteket szeretne a stratégiai hiányosságok pótlására.

A Far North Fiber (FNF) projektet a Far North Fiber Inc. nemzetközi vegyesvállalat hajtja végre, amelyet a Cinia Oy (Finnország), a Far North Digital (USA) és az ARTERIA Networks Corporation (Japán) alkot. A projekt kábelútvonal-tanulmánya az Alcatel Submarine Networks (ASN) közreműködésével valósul meg.

Far North Fiber projekt

A tengeri felmérés befejezése után a Nokia leányvállalata, az Alcatel Submarine Networks megkezdi az alkatrészek gyártását, tervezetten 2026. év végére.

  • Az új útvonal jelentősen lerövidíti az optikai távolságot Japán és Nyugat-Európa között, így minimálisra tudják csökkenti a jel késleltetését egy páratlan, 142 milliszekundumos oda-vissza késleltetésre (RTD).
  • A nagy szálszámú kábel példátlan átviteli kapacitást, útvonal-sokféleséget és geopolitikai stabilitást kínál.
  • Összekapcsolja majd a hiperskálázható adatközpont-ipart, a felhőhálózatokat és az alacsony Föld körüli pályán keringő (LEO) műholdas rendszereket.
  • A Föld leggyorsabban változó óceánjainak oceanográfiai tanulmányozásához SMART kábeltechnológiák integrálásával, fejlett új eszközöket biztosít majd.

A globális digitális összekapcsoltság elengedhetetlen a jövőbeli gazdasági növekedés és a kontinensek közötti koherencia előmozdításához. A gyors és megbízható internet létfontosságú a modern világ minden szereplőjének, a magánhasználattól kezdve a vállalkozásokig, a kormányokig, valamint a kutatási és oktatási intézményekig – és ez a jövőben még inkább így lesz, mivel a társadalom digitális átalakulása erőteljesebb, ellenállóbb, nagyobb teljesítményű és nagyobb digitális kapacitást igényel. Mindeközben csökkenteni kell a karbonlábnyomot is.

(Copenhagen Economics: A tenger alatti kábelek gazdasági értéke az Északi-sarkvidéken; 2022. május)

Az hálozati kábelek kihúzására bár hajónk még nincs, partnereink körében kiváló szakemberek állnak rendelkezésre, akikkel közösen segítünk informatikai-és üzletfejlesztési stratégia tervezésében, fejlesztésében, kivitelezésben. Kérje ingyenes konzultációnkat.

Lépésről lépésre végig kísérjük a rendszerfejlesztésen, hogy hogyan, itt elolvashatja.

Megosztom ezt a bejegyzést!

További népszerű bejegyzések

Elérhetőségeink:

Scroll to Top