Minden, amit tudni érdemes az ERP rendszerekről

[reading_time]
[reading_time]

Az Enterprise Resource Planning (ERP) szó szerinti fordításban vállalati erőforrás-tervezést jelent, avagy vállalatirányítási rendszert. Ez egy olyan szoftver, ami egyetlen rendszerben egyesíti az adatokat, és támogatja egy szervezet működési, valamint üzleti folyamatait. Ezáltal támogatva a döntéselőkészítést, segíti a folyamatok átláthatóságát, a gyors és pontos adminisztrációt, lehetővé teszi egyes munkamentek automatizálását és így tovább.

Mikor van szükség ERP rendszerre?

Az újonnan induló vállalkozások többsége már az elején betervezi egy vállalatirányitási rendszer beszerzését, és törekszik minél jobban digitalizálni vállalkozását, ezzel megpróbálva versenyelőnyt szerezni a piacon.

Vannak azok a vállalkozások, amik már régóta működnek, és érzik, hogy valahogyan újítaniuk kell, mert kezdenek elmaradni a versenytársaktól. Jó esetben a digitalizáció területén való üzletfejlesztéssel, mint például egy ERP bevezetésével hamar újra az élvonalba tudnak kerülni, ezzel már rövidtávon megtérülhet a befektetés.

Egy cég növekedésével párhuzamosan egyre több adat és információ is áramlik. Ez hamar el tudja érni azt a szintet, amit már kizárólag egy ERP segítségével lehet hatékonyan kezelni, és nyomon követni. A legújabb vállalatirányítási rendszerek igyekeznek minden fogyasztói igényt kiszolgálni.

2024 évi ERP trendek

A felhő alapú vállalatirányítási rendszerek térhódítása évek óta töretlen. A rugalmasságuk és a skálázhatóságuk miatt egyre többen választják. Nem mellesleg a felhő alapú platformokat olyan cégek is használhatják, amiknek nincs saját IT infrastruktúrája, nem engedhetnek meg magunknak egy nagyobb beruházást. Így várhatóan még inkább nőni fog a számuk 2024-ben.

Nagyban tudja támogatni egy ERP rendszer az üzleti stratégiát – © captainvector, 123RF Free Images

Az MI használata az ERP rendszerben egyre jellemzőbb. 2024-ben a fejlesztő cégek kiemelten figyelnek arra, hogy a mesterséges intelligencia megjelenjen a termékeikben valamilyen mértékben és formában. Egyrészt ez már vevői elvárás is lett, másrészt az MI használatával jelentősen képesek javítani a vállalatirányítási rendszerek hatékonyságát és felhasználói élményét. Egy dologra azért érdemes odafigyelni e téren: az AI Act. szabályozza a mesterséges intelligencia használatot. Egy ezt is használó rendszer esetében minden esetben érdemes ezt is figyelembe venni.

Egy még magasabb fejlesztési szintje az ERP rendszereknek a hiperautomatizációs technológia. Az e szerint tervezett vállalatirányítási rendszer kombinálja a mesterséges intelligenciát, a gépi tanulást, a robotikát és más technológiákat, hogy minél magasabb automatizációs szintet érjen el.

Támogatással most akár ingyen is megalapozhatja ERP rendszerét

Egy felmérés szerint az EU-ban a kis- és középvállalkozások átlagos digitalizációs szintje 55 százalék, ami világszinten még nem elég jó. Magyarország viszont még az átlagtól is messze elmarad: a magyar KKV-k kevesebb mint 10 százaléka használ ERP rendszert. Pedig digitalizációval időt lehet spórolni, a hibákat kiküszöbölni és biztosabb döntéshozatalt tesz lehetővé. Ezzel gazdasági hasznot is eredményez.

A DATA-EDIH projekt egy az Európai Unió és Magyarország Kormánya társfinanszírozásában megvalósuló támogatás. Célja, hogy elérje és támogassa a hazai kis-, és középvállalkozásokat, valamint a közszféra szereplőit digitális érettségünk növelésében. A részvétel térítésmentes, mivel a tanácsadások és képzések során felmerült költségek a vállalkozások „de minimis” vagy innovációs keretére elszámolhatók – bővebben itt írtunk a DATA-EDIH projektről és a Key Result Services szerepéről.

Ha már túl van az első lépéseken, de bizonytalan az önnek megfelelő ERP-t illetően, akkor segítünk a tervezésben is. Partnerünk, a Syscode pedig akár le is fejleszti egyedi vállalatirányítási rendszerét a legújabb trendeknek megfelelően.

Jelentkezzen és kérje ingyenes konzultációnkat.

Megosztom ezt a bejegyzést!

További népszerű bejegyzések

Elérhetőségeink:

Scroll to Top