5+1 tanács hogyan álljon neki a szervezetfejlesztésnek

szervezetfejlesztés IT tanácsadás
[reading_time]
[reading_time]

Az emberek többsége nem szereti a változást így, ha módjuk van rá tiltakoznak ellene. Pedig a változások gyakran olyan eredményeket hozhatnak, amikről álmodni se mertünk volna. A tanácsadóknak pont az a dolguk, hogy segítsék ezt valóra váltani. Például egy jól megtervezett és körültekintően kivitelezett szervezetfejlesztéssel.

Nem kell egyből teljes átalakulásra gondolni, az tényleg riasztó. Érdemes kicsiben kezdeni egy olyan céges folyamattal, amiről régóta tudjuk, hogy működhetne jobban is, ha ez megvan onnantól lehet lépésenként haladni a végső célig. Így nem fog senkinek se fájni a változás, viszont az elért eredményeket tükrözni fogják a számok is. De hogyan is álljunk neki?

1. Amit soha nem lenne szabad csinálni szervezetfejlesztés helyett

Sok cégvezető amikor már erősen érzi, hogy lassul a piac, ahol jelen van, egyre szűkebbek a keretei, költségcsökkentésbe kezd. Azonban legtöbbször nem ez a jó megoldás. Ez csupán egy sebtapasz, amit egyszer majd le kell tépni és akkor sokkal jobban fog fájni. Tehát soha ne kezdjünk úgy költségcsökkentésbe, hogy előtte nem jártuk alaposan körül a lehetőségeinket. A nadrágszíj szűkebbre húzása helyett gondolkodjunk el azon, mi is a valódi célunk, és ezt írjuk fel. Ezzel megtettük az első lépést, hogy sikeres legyen a szervezetfejlesztés.

2. Meg kell keresni az előremutató megoldásokat

Sok esetben a piac változására először célszerű optimalizálással, szervezeti és folyamatbeli fejlesztésekkel válaszolni. És ha ezek mind kevésnek bizonyultak, végső megoldásként még mindig lehet a költségcsökkentéshez nyúlni. De hogyan azonosítsuk azokat a folyamatokat, amikbe érdemes beavatkozni? Erre több módszer is van, egy közös bennük, hogy mindegyik alapja a kommunikáció. A legjobb, ha megkérdezzük a kollégákat, szerintük hol veszítenek sok időt a napi ügymenetek közben. Ezek az információk jó támpontokat és keretet adhatnak a szervezetfejlesztés kidolgozásához.

a szervezetfejlesztés kulcsa hogy jól meglegyenek határozva az elérni kívánt célok

3. „Leltár” készítés

A cégvezetők másik nagy felelőssége, hogy megfelelően osszák be a szervezetük erőforrásait. Sokszor ez nem egyszerű feladat, milliószor fordulhatnak elő váratlan helyzetek, amiket le kell reagálni, amik miatt szükséges az erőforrások átcsoportosítása. Ezért nem elég tisztában lenni azzal, hogy milyen erőforrások vannak a cégben, tudatosan kell velük bánni. Ahhoz, hogy ezt magas szinten tudjuk művelni érdemes egy „leltárt” készíteni a meglévő és a szükség esetén igénybe vehető külső erőforrásainkról. Ha ezekhez tudunk költségeket is rendelni, gyorsan kirajzolódik mi éri meg és mi nem. Ha már itt racionalizálunk, akár el is kerülhetjük a drasztikus költségcsökkentést. Mutatjuk hogyan.

4. A lehetőségek meghatározása

A leltár segít, hogy azonosítani tudjuk a szervezet fejlesztési lehetőségeit. Azokat a pontokat, ahol kis befektetéssel nagy hatékonyságjavulást tudunk elérni. Egy mélyebb tényfeltáró kutatás rávilágíthat a szervezet életében jelen lévő kritikus pontokra is, amiken mindenképpen szükséges változtatni az optimális működés érdekében. Ebbe a folyamatba érdemes külső szakértőt, tanácsadót is bevonni, mert olykor belülről nehéz észre venni a hibákat. Pedig a szervezetfejlesztésnek pont a hibásan működő folyamatok megjavítása a célja.

5. Fontos priorizálni

Előfordulhat, hogy a beavatkozást igénylő pontok feltárása közben túl sok megvalósítandó feladat bukott ki. Ne akarjuk egyszerre mindet megvalósítani, mert az lehet, hogy csődbe viszi az egész szervezetfejlesztést. Tisztázzuk ki magunkban, hogy mire is van tényleg szükség a felírt cél vagy célok eléréséhez. Itt fontos megjegyezni, ha túl sok célt írtunk fel, akkor azok között is érdemes priorizálni.

+1 Időt kell szánni a tervezésre

Mondani könnyű, de megvalósítani egy szervezetfejlesztést, amin akár a piacon maradásunk múlik, nehéz feladat. Azonban egy jó tervvel megalapozhatjuk azokat a kereteket, amik révén sikerrel végig vihetjük a projektet. Érdemes rövid- és középtávú víziót, vagy akár stratégiát készíteni arról, hogyan fogjuk elérni a célunkat.

A Key Result Services tapasztalt szakmai tanácsadó csapata pedig akár az egész szervezetfejlesztést megtervezi. Olyan emberektől kaphat tanácsot, akik az elmúlt közel 20 év során végigjárták a ranglétrát beosztottól egészen a vezetői szintig az államigazgatás, az informatikai vállalati fejlesztések, ipari termelés és a HR piac területén. A megszerzett tapasztalataik alapján magas hozzáadott értékkel tudnak hozzájárulni cége, szervezete sikeréhez. Kérjen ingyenes konzultációt vagy böngéssze át a szolgáltatásainkat még több információért.

Kiemelt kép: Canva.com

Megosztom ezt a bejegyzést!

További népszerű bejegyzések

Elérhetőségeink:

Scroll to Top