A titok, amit a legtöbb tanácsadó nem árulna el

A titok amit a legtöbb tanácsadó nem árulna el
[reading_time]
[reading_time]

Ügyfeleinktől többször hallottuk már, hogy a szervezetfejlesztési próbálkozásaik azért buktak el sorra, mert nem jól voltak meghatározva a beavatkozási pontok. Számtalanszor kellett feladniuk, mert a költségek az egekbe szöktek, míg az elérni kívánt céloktól csak egyre távolabb sodródtak. Mi azonban a sikeres megvalósítás hívei vagyunk, így most tanácsadóink elárulják hogyan lehet beazonosítani azokat a kritikus pontokat, amikre fel lehet építeni egy szervezetfejlesztést úgy, hogy az sikerrel is záruljon.

Korábbi összeállításunkban: 5+1 tanács hogyan álljon neki a szervezetfejlesztésnek sorra vettük a jól felépített terv lépéseit. Most szeretnénk még több segítséget adni azokhoz a részekhez, ahol szerintünk a legkönnyebb hibázni.

Beavatkozási pontok kiválasztása

Minden szervezet folyamatok szerint működik, még akkor is, ha ezek nincsenek azonosítva és leírva. A folyamatokban az a jó, hogy mérhetők. A lépések végrehajtása közben adatok keletkeznek, amiket kielemezve kiderül, mi mennyi időbe, pénzbe és energiába kerül. Innentől kezdve már látható, hogy az adott folyamat mennyit is ér, megfelelően működik-e. Ha az utóbbi kérdésre nem a válasz, akkor érdemes foglalkozni vele, egy szervezetfejlesztés során beavatkozási pont is lehet akár. De nem feltétlenül.

Priorizálás, de hogyan?

A fejleszthető folyamatokat érdemes priorizálni. Ezt több szempontrendszer szerint tehetjük meg. A legtöbbször két feltétel számít leginkább:

  • Mekkora veszteséget okoz az adott hiba?
  • Mennyibe kerül a hatékonyabbá tétele?

A minőségirányításban, de az élet más területein is gyakran használatos a 80-20 szabály. Lehet a folyamatok vizsgálatakor is alkalmazni. Egy-egy esetet értékelve, a szabályt segítségül hívva könnyedén válaszolhatunk az előző két kérdésre. Ha a górcső alá vett lehetséges beavatkozási pont 80%-kal is működhetne jobban a mostani állapotánál, és a fejlesztése nem kerül többe, mint a várható javulás utáni működéssel termelt haszon 20%-a, akkor van értelme foglalkozni vele.

A fenti példa nem szentírás, csak egy iránymutatás. Vannak cégek, ahol ennél sokkal szigorúbb rendszer szerint értékelik a folyamatokat.

Viszont egy kis matek után kiderül, hogy érdemes-e tovább foglalkozni a feltárt lehetséges beavatkozási ponttal vagy sem. Amennyiben igen fejlesztési tervet készítünk a hatékonyabbá tételére.

Amennyiben felkeltettük az érdeklődését, esetleg kérdései vannak vegye fel velünk a kapcsolatot!

Nyitókép: © xixinxing, 123RF Free Images

Megosztom ezt a bejegyzést!

További népszerű bejegyzések

Elérhetőségeink:

Scroll to Top